Dacă ești una dintre multele persoane care s-au săturat să lucreze opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, este timpul să iei în considerare alternative care îți vor ușura viața și îți vor oferi cel puțin același nivel de confort financiar. Dacă trăiești în România,poți să-ți deschizi o societate comercială în 3 zile. În practică, lucrurile stau diferit. Când lucrezi cu întreprinzători străini sau afaceri complexe, oate dura chiar și până la trei săptămâni crearea, înregistrarea și semnarea documentele necesare, chiar și cu asistență juridică.
În ultimii zece ani, acest proces de înființare societate comercială teritoriul României a suferit numeroase modificări. Așadar, considerăm că o prezentare mai a acestei proceduri va fi utilă în cazurile ulterioare (până la momentul primirii certificatului de înregistrare de la Oficiul Registrului Comerțului, dar și pentru a aborda eventualele probleme imediate care pot apărea în cursul înmatriculării ulterioare). În continuare, vom explică 3 etape esențiale pentru orice antreprenor care vrea să-ți deschidă o societate comercială.
Numele societății
Obținerea „Dovezilor privind disponibilitatea și rezervarea companiei”, sau a numelui noii societăți comerciale, este primul pas în înființarea oricărui tip de societate comercială. Aceasta durează aproximativ 30 de minute, costă 65 de lei și se completează la Oficiul Registrului Comerțului. Cu toate acestea, te sfătuim să verifici pentru a vedea dacă numele pe care îl ai în vedere pentru viitorul SRL sau SA este deja folosit de un alt agent economic înainte de a face această solicitare. Alege un nume nou sau adaugă un alt cuvânt dacă unul sau chiar doi dintre termenii pe care i-ai ales sunt deja folosiți în siglele altor business-uri. Poți verifica acest lucru pe Portalul ONRC, Portalul Ministerului Finanțelor Publice sau efectuând o căutare rapidă pe un motor de căutare (cum ar fi Google).
Act Consultativ
Documentul juridic care atestă înființarea unei societăți comerciale este Actul Constitutiv, care poate fi realizat doar sub forma unui document sub semnătură privată, datat și semnat pe toate paginile sale. Prin urmare nu mai este necesar să existe o versiune autentică a acestuia. Modelul de Act Constitutiv pe care îl folosesc consilierii noștri acoperă cerințele legale necesare care vor fi verificate la Oficiul Registrului Comerțului (date de identificare ale asociaților, administratorilor, indicarea completă a sediului social, domeniul de activitate, activitatea principală, activități secundare, capital social și în care s-a plătit de fiecare dintre asociați cotele procentuale de participare la împărțirea beneficiilor și pierderilor).
Capital Social
În cele mai multe cazuri, asociații plătesc capitalul social în numerar. Chitanța de depozit a capitalului social la orice bancă comercială servește drept dovadă. În urma constituirii entității comerciale, banca comercială relevantă poate fi instruită să deschidă primul cont curent al firmei și să transfere (prin ordin de plată) suma corespunzătoare capitalului social din conturile individuale ale asociaților în contul curent al entității comerciale.