Emily the Strange – The Lost Days

Am citit cu aproximativ o luna in urma pe blogul lui Octavian despre o anumita Emily, o fata ciudata, cinica si descurcareata. Mi-a starnit suficient curiozitatea astfel incat sa ma joc putin pe internet si sa descopar ca saitul Book Depository are niste reduceri fantastice si transport gratis din UK. Isn’t that GREAT?! Am reusit sa cumpar carti cartonate, cu foaia perfect lucioasa (carti care se potrivesc de minune in postura unui cadou tare frumos) la doar 8.73 € volumul Lost Days si la 8.64 € volumul Stranger and Stranger. A treia parte din pacate nu am gasit-o pe acest sait dar abia a fost lansata cartea deci probabil trebuie sa mai astept pentru a fi reactualizat.
Dar sa trec o data la subiect, nu? Am spus despre sursa mea de inspiratie, despre saitul de pe care am achizitionat primele doua volume dar nu am spus nimic despre The lost Days pe care tocmai am terminat-o de citit. Emily este o fetita de 13 ani care se trezeste pe neasteptate intr-un oras strain, numit Blackrock, fara nici un fel de indiciu despre motivul “vizitei” si identitatea sa. Lui Emily ii plac foarte mult nuanta negru, cosmarurile, lucrurile sinistre, pisicile negre si numarul 13. Este cinica, ironica si tare desteapta (am ras tare mult cand, intrebata cum se numeste, spune: Earwig!!!). E capabila sa creeze scenarii, sa le puna in aplicare, sa repare diferite masinarii, sa inventeze si sa dezlege mistere.

Nu in ultimul rand, detine o imaginatie debordanta si o capacitate de a incurca sau descurca itele.
Cartea e un soi de literatura pentru copii si nu prea. Intriga este, intr-adevar, foarte captivanta insa mi se pare oarecum greoaie. Sau, probabil, ca orice adult incep sa subestimez capacitatea unui copil de 11+. E posibil totusi sa fie si faptul ca este scrisa in limba engleza, o engleza uneori cu “regionalisme”, abrevieri si cuvinte de argou care mie mi-au ingreunat putin lectura in primele pagini… asta pana m-am obisnuit.
In alta ordine de idei, mi-a placut tare mult acest prim volum, abia astept sa citesc si Stranger and Stranger. Cat despre varsta, mi se pare potrivita recomandarea editurii de 11+ atat timp cat cunoasteti limba engleza. Iar pentru a exemplifica putin caracterul personajului Amnesia Girl, voi reda aici unul din fragmentele mele preferate care reprezinta un schimb de replici intr-un autobuz:

Normal Guy: So, what are you doing, riding the Red Rabbit all by yourself?
Me: Sorry, I don’t speak English.
NG: What? You sound like you speak English.
Me: Nope, I don’t speak a word of English, and also, I have a speech defect, so if you don’t mind, I’m going to sleep now.